Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

17 Μάρτη - Διεθνής Μέρα Δράσης: Στο δρόμο ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες


Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η Διεθνής Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 17 Μάρτη. Όλες οι εξελίξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της -από την είσοδο της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της Αυστρίας μέχρι την πρόσφατη δολοφονία ενός από τους ηγέτες του κινήματος “Black Lives Matter” στις ΗΠΑ αλλά και την προσπάθεια των φασιστών να σηκώσουν κεφάλι στην Ιταλία.

Οι προετοιμασίες για την επιτυχία της κλιμακώνονται παντού. Από το Λονδίνο που το περασμένο Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από όλη τη Βρετανία για να συντονίσουν τη δράση τους στους χώρους δουλειάς μέχρι τη Σεβίλλη που ξεκίνησε η προσπάθεια για να προστεθεί στις πόλεις που θα βγουν στο δρόμο εκείνη τη μέρα, αλλά και το Παρίσι που το κάλεσμα έχει ήδη ανακοινωθεί και διαδίδεται. Οι μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Ιταλία την περασμένη βδομάδα δείχνουν ότι η αντιρατσιστική και αντιφασιστική μάχη απλώνεται. Η 17 Μάρτη θα στείλει συντονισμένα αυτό το μήνυμα.

Στην Ελλάδα,  οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ προχωρούν σε μέρες δράσεις σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι συνδικαλιστές, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και προσωπικότητες που έχουν υπογράψει την Διακήρυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών για τις 17 Μάρτη.




Λονδίνο


Συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από όλη τη Βρετανία συσπειρώθηκαν κατά του ρατσισμού το περασμένο Σάββατο 10 Φλεβάρη στο κεντρικό Λονδίνο. Η Συνάντηση Συνδικαλιστών που οργάνωσε το Stand Up to Racism (SUTR) συζήτησε το πώς θα εντάξει τον αντιρατσιστικό αγώνα στους χώρους δουλειάς. Οι συζητήσεις ήταν αφιερωμένες σε ζητήματα που έπιαναν από την υπεράσπιση της ελεύθερης μετακίνησης μέχρι την αντίσταση στις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών στο σύστημα υγείας και τη μάχη ενάντια στις απαγορεύσεις της μαντήλας.

Η Tara, μέλος του συνδικάτου Unison στο Salford, είχε έρθει στο Λονδίνο στο πλαίσιο μιας 12μελούς αντιπροσωπείας από το Μάντσεστερ. “Ο ρατσισμός είναι σε άνοδο σε αυτή τη χώρα και αυτό βγαίνει στους εργατικούς χώρους”, δήλωσε στο Socialist Worker. “Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές. Πρέπει να τα αντικρούουμε όταν εμφανίζονται”.

Οι αντιρατσιστές ακτιβιστές συμφώνησαν ότι χρειάζεται, μετά τη συνάντηση, να δημιουργήσουν ομάδες του SUTR στους χώρους δουλειάς οργανώνοντας εκστρατείες γύρω από θέματα όπως ο θεσμικός ρατσισμός, η αμφισβήτηση των μύθων γύρω από τη μετανάστευση και η υπεράσπιση των μεταναστών εργαζομένων.

Το συνέδριο ήρθε την ίδια μέρα που ο υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών δήλωσε ότι υποστηρίζει τα σχολεία που απαγόρευσαν τη μαντήλα στις μουσουλμάνες μαθήτριες. Η Rakhia Ismail, σύμβουλος εργασίας και μουσουλμάνα γονιός από το Islington στο βόρειο Λονδίνο, μίλησε στην ολομέλεια της συνάντησης. “Με καταπιέζουν ως μουσουλμάνα, λέγοντας ότι δεν μπορώ να φορέσω τη μαντήλα”, είπε. “Πρέπει να αντισταθούμε στην κυβέρνηση και να απαλλαγούμε από αυτή μια για πάντα”.

Η Ρόζα Κρόφορντ, στέλεχος του TUC δήλωσε ότι το συνδικάτο υπερασπίζεται “όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την προέλευση και καταγωγή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν διαβατήριο ή όχι”. 

Συνδικαλιστές και φοιτητές ετοιμάζονταν να επισκεφτούν την επόμενη μέρα το Καλαί για να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους με τους πρόσφυγες. Όλοι οι ομιλητές  κάλεσαν σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις που οργανώνει το SUTR στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη και το Κάρντιφ στις 17 Μάρτη. 
Από την εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου


Σεβίλλη


Εκδήλωση στη Σεβίλλη για τις 17 Μάρτη οργάνωσε την περασμένη βδομάδα η συλλογικότητα Αντικαπιταλιστική Δράση. Στη Σεβίλλη και συνολικά στην Ανδαλουσία υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που δίνουν μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Η διεθνής μέρα δράσης της 17 Μάρτη δίνει ευκαιρία για βήματα συντονισμού. Πολύς κόσμος από την περιοχή πήγε στη Λέσβο για να βοηθήσει πέρσι, ανάμεσά τους και οι πυροσβέστες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έγιναν για τη Θέουτα και τη Μελίγια (τα απομεινάρια της ισπανικής αποικιοκρατίας στο Μαρόκο), εκεί που οι φράχτες ορίζουν το μοναδικό επίσημο “ευρωπαϊκό” σύνορο στην Αφρική και η ισπανική Χωροφυλακή σκοτώνει Αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα αντίστοιχες κινήσεις γίνονται για αποστολή στην ιταλική Λαμπεντούζα το καλοκαίρι που έρχεται.

Η Νόρα Κασαλάνγκα από την πρωτοβουλία “Είμαστε μετανάστες” μίλησε στην εκδήλωση για τη δράση στις γειτονιές των μεταναστών στη Σεβίλλη και την οργάνωσή τους ιδιαίτερα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία. Ο Χουάν Αντόνιο Χιλαμπέρτ από την Αντικαπιταλιστική Δράση τόνισε τη μάχη ενάντια στον αντιρουμάνικο ρατσισμό στα προάστια της Σεβίλλης. Ο Χουάν Κάρλος Καμπρέρα από τη CEAR (Ισπανική επιτροπή για τη βοήθεια στον πρόσφυγα) μίλησε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ισπανία και τις μάχες ενάντια στον ρατσισμό των ίδιων των κρατικών μηχανισμών. Ο Στιβ Σένταρ που ήρθε από την Καταλωνία για την εκδήλωση μετέφερε την εμπειρία της διεθνούς συνάντησης της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα και τον προωθητικό ρόλο που έπαιξαν οι προηγούμενοι συντονισμοί στα μέσα του Μάρτη.
 
Νίκος Λούντος




Γαλλία


 Ιταλία

 


 


 Θεσσαλονίκη

Με το σύνθημα “Αγαπάμε τη μουσική – τσακίζουμε το φασισμό – καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες” μας καλεί η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης στην αντιφασιστική συναυλία που οργανώνει την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στον πολυχώρο WE (Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου και Γρ. Λαμπράκη), στις 8μμ. Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στο Gagarin στις 20 Γενάρη και στο Βόλο στο Πανεπιστήμιο στις 10 Φλεβάρη, το live της Θεσσαλονίκης θα είναι μια δυνατή συνέχεια της καμπάνιας για την οργάνωση της Διεθνούς κινητοποίησης κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 17 Μάρτη στην πόλη. Οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που στηρίζουν τη συναυλία είναι: Joey Yeoj, Kazoo, Largo, ΡΕΥΜΑ 102, The Banksters Band, Τhe Speakeasies Swing Band, Ψύλλοι στ' Άχυρα.






Βόλος
 
Ένα μεγάλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό γεγονός για την πόλη του Βόλου ήταν η συναυλία που οργάνωσε το Σάββατο 10 Φλεβάρη η τοπική ΚΕΕΡΦΑ στο Πανεπιστήμιο, στο Θόλο. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, ο χώρος γέμισε με εκατοντάδες κόσμο, κύρια νεολαία, μαθητές και φοιτητές, ντόπιους και μετανάστες, που μαζί με τους μουσικούς και τα συγκροτήματα, χόρεψαν, τραγούδησαν και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Η συναυλία έδωσε ώθηση για μια μαζική διαδήλωση στις 17 Μάρτη στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6μμ. 

Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, τη βραδιά άνοιξε η Κωνσταντίνα Χήρα. «Στις 17 Μάρτη ξεχυνόμαστε στους δρόμους, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές ενάντια στην ακροδεξιά που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, ενάντια στο ρατσισμό», είπε.

Τη συναυλία ξεκίνησε ραπάροντας ο Λάμπης, μαθητής, ακολούθησαν οι Μουσικοί του Δρόμου με ποπ μουσική, οι Jazz the two of us με τζαζ ήχους και οι Vindigo με ροκ κομμάτια, ανάμεσά τους γνωστές διασκευές που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Τη σκυτάλη πήραν μαθητικά χιπ χοπ συγκροτήματα και καλλιτέχνες (Alex L., Spartan, LamdaPi, Δυσοίωνα Κοράκια) που έκαναν τους πάντες να κινούνται στους ρυθμούς τους και κορυφώθηκε με τους επίσης χιπ χοπ Renovatio που εντυπωσίασαν με τον πολιτικό στίχο τους.

«Ο φασισμός πρέπει να πεθάνει» είπαν ξεκινώντας οι Renovatio και δε σταμάτησαν να στέλνουν ανάλογα μηνύματα μέχρι το τέλος. «Είμαστε από την Αλβανία, ήρθαμε στην Ελλάδα ο ένας δώδεκα και ο άλλος δεκαέξι χρονών και από τότε όλη μας η ζωή εξελίσεται γύρω από αυτή την προσπάθεια. Τα ελληνικά μας τραγούδια είναι αφιερωμένα σε αυτές τις μάχες και αντίστοιχα τα αλβανικά για τα προβλήματα εκεί. Με αγώνα μπορούμε να τα παλέψουμε παντού, στο δρόμο» δήλωσαν στην ΕΑ οι Renovatio, Bledi και Joni. Η συναυλία έκλεισε με τον DJ Voador.



«Η διαδήλωση της 17 Μάρτη έχει μεγάλη σημασία στην Ελλάδα και διεθνώς. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και το ρατσισμό. Θέλουμε τα προσφυγόπουλα να μπουν στα σχολεία μας γι' αυτό επιδιώκουμε οι μαθητές να κατεβούμε μαζικά. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στην πρόσκλησή μας γιατί καταλαβαίνει τον κίνδυνο. Η μουσική είναι τρόπος αντίδρασης και αυτό δηλώνουμε σήμερα, οργανώνοντας ακόμα πιο δυνατά». 


Κυριάκος
μαθητής 2ο Λύκειο Βόλου, μέλος του χιπ χοπ γκρουπ Δυσοίωνα Κοράκια


«Οι φασίστες προσπαθούν να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο μετά την εκλογή Τραμπ. Ο ρατσισμός τους τρέφει παντού, και στην Ελλάδα. Από την άλλη, όμως, εμείς οι αντιφασίστες είμαστε πάρα πολλοί και μπορούμε να τους πολεμήσουμε. Μέσα από τη μουσική μπορούμε να περάσουμε πολλά αντιρατσιστικά μηνύματα. Η μουσική ενώνει τον κόσμο, σε αυτή δεν υπάρχει φύλο, θρησκεία, χρώμα».

Ηλίας
πρόεδρος του 15μελούς στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, μέλος των συγκροτημάτων Μουσικοί του Δρόμου και Jazz the two of us

 

 


Ξάνθη

Το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης της ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή 9 Φλεβάρη το βράδυ στο “ΠΑΣ Αντίκας” ήταν ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια για μια μαζική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη και στην Ξάνθη.

Δεκάδες αντιφασίστες, μαθητές, φοιτητές, μέλη της μειονότητας και LGBTQI+ συλλογικοτήτων της πόλης διασκέδασαν με τη μουσική του DJ Diek, που περνούσε ξεκάθαρα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά μηνύματα, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Αρκετοί επισκέφτηκαν το αντιφασιστικό βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε στο χώρο και χρεώθηκαν υλικά της ΚΕΕΡΦΑ για τη Διεθνή Μέρα Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου